– Column 1 –

Shinji is zijn hele leven lang bezig geweest met het welzijn van zijn geliefde koi. Hij heeft zich ook afgevraagd hoe kan men de kleuren van de koi beter en mooier maken.
Nu zijn daar wellicht methoden voor,maar of het welzijn van de koi daarmee gediend is, is twijfelachtig.
Shinji zocht dan ook terecht naar een gezondere ,eerlijker en vooral daardoor een natuurlijke manier geheel volgens de weg van Bushido.

Hij is daarvoor teruggegaan in de geschiedenis, aan de hand van de aantekeningen van zijn voorouders.En wat bleek, in de rijstvelden groeiden ook kruiden.
Hij heeft dan ook een link gelegd tussen de rijkelijk aanwezige mineralen en de kruiden.
Kruiden hebben een aantal hoofdfunctie’s nl.genezing en zuivering (v/h bloed )en daarnaast bij een continu gebruik nog een aantal prettige bijkomstigheden.
Mineralen zijn van essentieel belang bij het brengen van zuurstof en vitaminen naar de organen.
Het grootste orgaan is de huid.
Onderhuids zit een cellenlaag die de kleur bepaald.
Mineralen sturen dit aan, kruiden zorgen ervoor dat het proces gestimuleerd wordt.
Ze taxien als het ware mee met de mineralen.
Bovendien stimuleren ze de spijsvertering.
Shinji is uiteindelijk tot de mix gekomen die wij nu aan jullie kunnen aanbieden en die garant staat voor een optimaal welzijn van uw koi.
De naam van deze producten zal jullie wellicht niet verbazen.

SHINJI KOI PRODUCTS naar deze onvergetelijke vriend.

– Column 2 –

Als eerste willen we iedereen bedanken voor de mooie reactie’s die we op de koi dagen “Beekse Bergen “en Hasselt “Japanse tuin” mochten ontvangen. we merkten heel sterk dat de consument op zoek is naar goede natuurproducten voor het welzijn van hun collectie in hun vijver.
Tevens werd ons gevraagd “hoe kan ik mijn vijver het beste opstarten met de producten van Shinji”? Hier geven we het advies voor 20m3.

Loopt u vijver al dan heeft u de opstarter niet nodig.Het mineraliseringsproces is al in volle gang. De opstarter gebruiken we bij een nieuwe vijver en als u onverhoopt een behandeling heeft gehad.

U gebruikt een halve liter opstarter.U voegt hier 100 ml nitrifix van Takazumi bij. Na vele testen kwamen deze bacterien het beste uit de bus.

De vis die we hier bij uitzetten mag ongeveer 4 meter lengte hebben . Het kunnen dus zowel grotere als kleinere vissen door elkaar zijn. ( 20 % van het totale advies bestand )

Na 14 dagen voegt u 1 liter bacterie booster bij ( zie product info ). Deze toevoeging is rijk aan kruiden voor de vitaliteit van uw vis.Tevens helpen diverse mineralen mee aan de huishouding van de bacterien.

14 dagen later begint u met de Shinji clay mix .( zie product info )
Als advies geven we een iets andere dosering dan op de emmer. De vissen moeten wennen aan de nieuwe mineralen ,en u kunt dit beter rustig laten gebeuren . Ons advies: begin met 10 schepjes om de 14 dagen. De dosering op de emmer is de max die 4 jaar lang in Tokio getest is.
Hier kan men rustig naar toe werken.

Om uw waterkwaliteit zo optimaal mogelijk te houden na het opstarten adviseren wij een periodiek onderhoud van…..

*  200 ml Shinji bacterie booster per maand op 20m3
*  10 schepjes Shinji clay mix per 14 dagen op 20m3
voeg elke 14 dagen 1 schepje meer toe.
*  100 ml nitrifix ( Takazumi ) per maand

let wel dit is voor een vijver van 20 m3

Wilt u een persoonlijke dosering van u vijver stuur een mail naar info@shinji.nl

– Column 3 –

Mineralen zijn belangrijke componenten voor de gezondheid.
Zonder hulp van mineralen kunnen bv. vitaminen niet functioneren in ons lichaam.
Mineralen ( ijzer ) transporteren zuurstof door ons lichaam. Algemenen teksten, als u op zoek bent over info van minerale. Uit de Tokio test kwam dan ook sterk naar voren hoe belangrijk de continuïteit van de dosering is.

Zelf hebben we deze test ook gedaan. Over een tijd van 6 maanden. Bij de 4e maand zijn we gestopt met het toevoegen van de claymix, gedurende twee maanden.

Hier kwam naar boven dat het rood niet meer zo fel was. Na het toevoegen van de claymix duurde het toch nog een maand voor dat de kleur weer sterk aanwezig was. Deze conclusie hebben we neergelegd bij het lab in Tokio. Hierover kregen we een korte uitleg:

Elke kweker heeft zijn geheimen die hij niet zal prijsgeven. Sterker nog, doordat zei veel op gevoel doen varieert de kwaliteit vaak ook nog.

Mooi toch die geheimpjes!

Uit de test kwam wel sterk naar boven dat ondanks de vele regen de continuïteit van het water heel goed blijft. ( wekelijks 10% verversen ).

De vissen kunnen wel tijdens deze periode wat extra vitamines gebruiken. Shinji kwam dan ook altijd met zijn groente en fruit recepten.
Het beroemde tomaatje ging er dan ook 1 keer per week als lekker snoepje richting de koi.
( advies klein snijden in blokjes van ± 5 mm ).
Wilt u meer weten over het voeren van groente en fruit stuur dan een mail naar info@shinji.nl
We kunnen u ook persoonlijk te woord staan tijdens de NVN koi dagen te Arcen. Het Shinji Koi Product Team staat voor u klaar in de stand van TAKAZUMI KOI FOOD.

– Column 4 –

MET SHINJI DE WINTER DOOR

Langzaam aan wordt het al donkerder op de avond. De vissen proberen nog wat zonnestralen mee te pikken die dit jaar toch al schraal te pakken waren.
Temperatuur blijft voor de tijd van het jaar nog behoorlijk zacht, en zullen dan ook nog de nodige vet reserves op leveren.

Vet reserves die in de winter maanden genuttigd worden, waardoor toch nog steeds Ammonia aan het water toegevoegd blijft. ( 75 % van zomer periode )

Voor veel koi liefhebbers vaak een moeilijke tijd. Een tijd met vragen als , Hoe houd ik mijn water kwaliteit hoog?
Heterotrofe en Nitrificerende bacteriën zijn dan niet meer op volle sterkte.
Zijn de weer invloeden dan ook nog ongunstig ( veel regen
of sneeuw ) dan wordt het alweer een moeilijk voorjaar.

Mooi in Japan is te zien hoe de mineralen en kruiden hun werk blijven doen, Als over de mudponds 3 a 4 meter sneeuw heeft gelegen.
Shinji liet nieuwe klanten die meerdere vijvers hadden dan ook het verschil zien. ( zie ook Tokio test ) Maak zelf ook deze ervaring en ga een goed voorjaar tegemoet.
Shinji producten zijn niet temperatuur gebonden en blijven heel goed zijn werk doen onder koudere temperaturen.
Uw koi zal u beste maatje zijn in het voorjaar.

Heeft u redacties of vragen ?

laat het ons weten via info@shinji.nl of belt 06-54383710

– Column 5 –

Waarom is onderhoud zo belangrijk?

We willen in deze column nog eens dieper op de werking van onze producten ingaan. Aan de hand van verschillende vragen die ons gesteld zijn.

Moet ik in de winter stoppen met het gebruik van de Shinji produkten?

We hebben U in een eerdere column uitgelegd dat de booster en de claymix na een eerste gebruik het beste tot hun recht komen indien U deze regelmatig blijft gebruiken.

Dit geldt ook zeer zeker voor de winter waar U de aangegeven hoeveelheden ( gerelateerd aan een 20m3 vijver,even zelf de juiste hoeveelheden voor uw eigen vijver berekenen) rustig kunt gebruiken want de produkten zijn niet alleen ongevoelig bij medicijngebruik maar zijn ook niet afhankelijk van temperatuur dwz de werking van de produkten zijn daar niet afhankelijk van. U kunt dus rustig door doseren zodat de opstart straks ook sneller verloopt. Bovendien blijven de kleuren optimaal in deze periode.

Waarom heb ik altijd problemen met de voorjaar en welke rol kunnen de produkten hierin spelen?

De problemen die U ieder jaar ervaart zijn het gevolg van een handeling die U maar één keer per jaar doet nl. met man en macht proberen uw vijver zo mooi mogelijk te krijgen Indien U echter de produkten regelmatig gebruikt en dat ook volhoudt dan garandeert U niet alleen een gezonder klimaat voor uw vis maar U zorgt er ook voor dat de vitaliteit veel hoger is dan U gewend bent Hierdoor voelt de koi zich beter kan veel makkelijker weerschommelingen opvangen en is bij de opstart al topfit zodat dit proces ook veel makkelijker voor en de waterkwaliteit en nog veel belangrijker voor uw geliefde koi is.
Hoe komt het dat de vervuiling van het water afneemt door het gebruik van de Shinji produkten?

Vervuiling van het water is een fenomeen dat constant aanwezig is en niet alleen in het voorjaar , wij bedoelen dan het organisch vuil Door het gebruik van de booster blijven de heterotrofe bacterieën ook constant actief zodat deze dan ook constant dit vuil blijven afbreken. Hierdoor onstaat uiteraard weer een ander soort van vuil nl. ammoniak Ook hier speelt de booster een rol door de nitrificerende bacterieën te blijven stimuleren zodat deze hun werk kunnen blijven doen
En als we U nu vertellen dat gedurende de winter de ammoniakproductie vanuit de kieuwen nog altijd ongeveer 75% is van de normale hoeveelheid kunt U zich voorstellen dat een constant gebruik belangrijk is.
Indien er veel neerslag is heeft dat effect op de producten?

Nee want de producten zijn hier niet van afhankelijk ook niet in de winter als de neerslag natuurlijk veel kouder is.
Onze tip is wel dat U tijdens een langere periode van neerslag de dosering iets kunt verhogen.
Blijft U echter bij de claymix wel letten op de maximum dosering

Blijft U uw vragen stellen wij zullen deze met alle plezier beantwoorden
Stuurt U deze aub naar info@shinji.nl
Waarom is onderhoud zo belangrijk?

– Column 6 –

De laatste maand is ons veel gevraagd , “hoe vangen jullie de Japanse koi op als ze uit Japan komen. En welke doseringen gebruiken jullie dan met de producten van Shinji ? “.

Graag willen we hier op ingaan , mede met onze visie “de koi staat op nummer 1 “.

De doseringen die we u nu mededelen staat per 1000 liter (1 m3 ).

De maand voor dat de vissen komen voeren we de dosering naar boven met een max van 1 volle schep shinji clay per week.

De booster wordt naar een dosering gebracht van 100 ml per week. Shinji gebruikte deze dosering om de terugval van de koi op te vangen . De opname van het zuurstof bij de koi is dan optimaal. Door de nodige kruiden voelt de koi zich snel op gemak ,waardoor de aanpassing bespoedig verloopt. Veel bedrijven gebruiken hiervoor graag vitamine C poeder voor rust en Ph verlaging . Ervaringen die ik hier met Shinji maakte was dan ook bezonder te noemen. Nadat de bakken op orde waren en de vissen geplaatst waren, was het voor Shinji belangrijk dat de koi een mengsel met verse ananas binnen 12 uur aten . dit om een bepaalde zuur bij de koi en in de bak te krijgen .een demo bij twee bakken, waar eentje wel en eentje niet een toevoeging had .resulteerde dat bak 1 met toevoeging de koi sneller aan het eten was. Tevens was er ook geen piek te meten van ammoniak of nitriet .
Ondanks dat er toch effen 50 a 60 vis van 45 cm op 10 kubieke meter ging.

Deze dosering werd naar een maand huisvesting terug gebracht naar de dosering die we u bij column 2 gegeven hebben. Zelfs vissen die bijna 4maanden in een kelder geplaatst worden, houden de kleuren prachtig ( 12 uur licht per dag door Tl licht )

Mocht u hierover nog vragen hebben dan willen we u deze graag persoonlijk beantwoorden.
Stuur een mailtje naar info@shinji.nl

– Column 7 –

Ook dit jaar heeft de winter zijn gekke kanten. Nachten met vorst worden afgewisseld met de nodige regen. Er werd dan ook weer een record behaald met de natste Januari in tijden.
Voor ons koi liefhebbers blijft dit een moeilijke tijd. Vaak wordt dit ook onderschat.
De visuele controle is vaak niet meer toereikend en de kou brengt ook de nodige aandacht mee. In de wintermaanden leerde ik altijd veel van Shinji. Er werd vaak bij de klant een spiegel voor gehouden, wat betreft de mineralen en vitamines.

Vitamines liften altijd met de mineralen mee en deze waren in deze periode vaak niet toereikend. In de mudponds is dit de sterkste kracht in deze periode. Door de continuïteit is de vitaliteit van de vis sterk gewaarborgd. Mooie tosai ( een jarige ) blijft graag door de kwekers 2 jaar op de mudponds In deze fase wordt de vis het sterkste. Men noemt hem dan in de volksmond tategoi. De eerste jaren dat Shinji in europa was, was de wintertijd de moeilijkste tijd. Klanten waren er moeilijk ervan te overtuigen hoe belangrijk de winter was. Zeker het woordje mineralen kende zijn problematiek. Dan kwam dan ook weer het verhaal over micro en macro elementen. Elementen (mineralen) die elk levend wezen dagelijks nodig heeft. Mensen die het gebruikten waren dan ook de evt. probleempjes ver vooruit.

In de Tokio test kwam dit ook sterk naar voren hoe de vis het voorjaar inging. Duidelijke verschillen waren de …..
• Vitaliteit van de koi
• Pigment van de koi
• Voedsel opname was weken later.
Beide bakken kende even veel vis bezetting.
Ondanks dat de bak met Shinji producten een grotere groei had bleef de hoeveelheid voer gelijk. Een veel voorkomende vraag is toch altijd hoe gaat het met voeren in deze tijd. Een vraag waar je dan ook de nodige discussies mee kunt maken.
Shinji had hier een visie op.”iemand die vraagt om te eten, die geef je te eten”. Uiteraard gepast winter voer. Een recept bleef hij elke maand geven, of het water nu 5 of 25 graden was. Knoflook met rijst ging er 1 keer per maand weer in.

Even koken met Paul…….
Men nemen 100 gram witte rijst en laat deze 12 minuten koken ( goed doorkookt )
Afgieten en vervolgens koud laten worden .
1 kleine theelepel knoflook poeder roerend door de rijst. Aub geen verse malen maar gewoon een potje uit de winkel. Deze hoeveelheid ging dan op +/- 15 vissen van 50 cm. Gelieve even kijken hoe groot u bestand is .

Mocht u vragen hebben of wilt u graag reageren dan horen we dit graag .
Stuur u mail naar info@shinji.nl

– Column 8 –

De kracht van de Shinji Clay Mix

Vele hobbyisten en de vak handel gebruiken nu ruime tijd de Shinji Clay Mix. De reacties zijn super. Filters lopen beter, bioslip wordt naar behoren verwijderd.
Kleur , en eet gedrag toppie. En de vitaliteit van de koi uitmuntend. Een klein greep uit de reactie van de hobbyisten.
Maar er waren ook 7 mindere berichten en alle de gelijke.

Paul de Shinji Clay Mix laat zich moeilijk oplossen in het water. We hebben vaak ruim 10 minuten nodig.!!

Dit klopt, was en is dan ook het antwoordt van Paul
De kracht van de Shinji Clay Mix zit het in de combinatie Mineralen en KRUIDEN, en deze kruiden maken het geheel tot een super sterk product waar Shinji zijn hoge rendement behaald over het welzijn van de koi en huishouding van filter en waterkwaliteit.
De complete samenstelling van het product brengt het tot een geheel waardoor het oplossen iets minder gaat.

Shinji gebruikte deze complete mix ook vaker als extra toevoeging bij het voer. Deze mineralen en antioxidanten brengen de koi naar een hogere vitaliteit.
Een vitaliteit ( we gebruiken de Shinji Clay Mix en de Shinji Booster in de winter gewoon door.)die ook heel belangrijk voor de winter maanden zijn. Voeren wij bij 5 a7 graden (water temp ) nog 1 a 2 keer per dag .

Zelf gebruik ik een blender om de Shinji Clay Mix te mengen met water. Vele hobbyisten nemen ruimwater in een emmer en laten de nodige dosering een half uurtje staan. Om het vervolgens met het handje te mengen.

Uit nieuwe testen komt naar voren dat de dosering iets naar beneden mag cq kan ,waarbij de continuïteit toch wordt gewaarborgd. Nieuwe doseringen komen heel snel op de site en etiketten.

Heel voorzichtig begint de temperatuur te dalen, voor veel hobbyisten wordt dan de bloeddruk iets hoger. Bang voor de strenge vorst, die we toch al jaren niet meer gehad hebben . persoonlijk ben ik altijd heel blij met 2 a3 weken vorst de filter en vissen worden dan eens lekker voor de leeuwen gegooid. Visuele controle moet wel uiteraard blijven .en niet alleen naar pompen en buizen.
Zelf hebben we de vijver op 2 meter diepte waar de activiteit voor de Koi mooi gewaarborgd blijft. We dekken de vijver in de winter maanden niet af. Veel hobbyisten hebben hier een andere mening over. Dit vinden wij persoonlijk heel belangrijk .Je kunt het beste altijd naar je eigen gevoel luisteren .Zeker als het eigen ervaringen zijn. Advies wat we wel erbij geven “houd een logboek bij’’altijd prettig om terug te kijken naar een genoten winter.

Heeft u vragen of wilt u uitleg dan stuur een mailtje naar info@shinji.nl

 – Column 10 –

Rustig begint de herfst de eerste bladeren te verplaatsen, met prachtige kleuren wordt ons landschap opgevrolijkt. Vele hobbyisten beginnen al de nodige maatregelen te nemen. Vijver temperatuur zit gemiddeld nog fijn aan de hoge kant en de nodige korreltjes gaan nog richting de mondjes van onze geliefde Nishikigoi.
Vele mails komen nu naar ons adres omtrent het boek dat sinds Augustus op de markt is.

Als eerste wil ik dan ook iedereen bedanken die met de opbrengst KiKa Kinderen – Kankervrij een warm hart toedraagt, Super !!

Vele reactie gaan over de manier waarop Shinji met de vissen omging. Goede teksten omtrent de anatomie van de vis en vooral het voeren van deze alleseter komen ruimschoots in de mails naar voren.

Voor ons dan ook alle hens aan dek om de vragen te beantwoorden.

Veel hobbyisten zijn niet bekend met de manier waarop in Japan de koi gevoerd worden.,
Van de andere kant moet je dan ook maar net aan dergelijke informatie komen.

Vele hobbyisten hebben zelf een schema gemaakt omtrent voeding en Nishikigoi.
Wij worden gevraagd deze veelal prachtige schema’s na te kijken zodat men weet of men goed bezig is..
Hierbij merken we gelukkig dat de hobbyist heel goed gaat nadenken omtrent zijn hobby.

Zo heeft het boek al een stuk van zijn doel bereikt.
Men gaat goed nadenken, en zeker de tekst gebruiken “ is dit zo “, en zeker ook naar mij toe, heel belangrijk. Want zo weet ik, dat je heel bewust met het levend goed bezig bent.

De Nishikigoi,” een verslaving puur “, zo noemde Shinji de gekleurde karper.
Een vis, die door de visie van welke kweker in Japan dan ook, op zijn eigen manier gekweekt en gebracht wordt.
De consument, wij hobbyisten,krijgen een prachtige vis voor ogen waardoor de verliefdheid meteen weer zijn vrije loop krijgt. Voor Shinji was dit de moeilijkste face voor de hobbyist,
Was de hobbyist nog wel objectief tegenover zichzelf ?

Waar moest men allemaal op letten bij een eventuele aankoop ?
Verkeert de vis in een goede gezondheid ?
Wat zijn de kenmerken van een goede gezondheid ?

Één stellige regel komt dan altijd naar voren.
“Bij twijfel niet kopen”.

Een stelling waar ik in het begin veel moeite mee had.
Men voelde zich zo aangetrokken door de vis dat men maar één visie had: “dit visje hoort bij mij in de vijver”.
Dit was dan ook het begin van het betalen van lesgeld en het verwerken van menige emotie

Vandaag de dag zien wij deze emoties heel veel bij hobbyisten, aan de ene kant prachtig dat men zo intens geniet van de Nishikigoi, aan de andere kant zonde als de pijn naar boven komt door een eventueel verlies van deze prachtige juwelen.

Tijdens de Holland Koi Show hebben we eens gericht aan de hobbyisten gevraagd hoe oud de vissen zijn in de vijver.

Tot onze verbazing en schrik kwam naar voren dat sommige vissen nog niet eens 5 – 8 jaar oud werden.
Uiteraard hebben we ook gevraagd hoe lang men al de hobby uitoefende
Tijdens deze 3 dagen hadden we 4 personen met tussen de 8 en 12 jaar oude vissen,
2 personen tot 15 jaar. En een enkeling had 2 vissen zitten van 22 en 23 jaar oud.
We vroegen aan deze persoon naar zijn geheim van dit uniek succes.

Hier kwam duidelijk naar voren dat het waterkwaliteit en de voeding zijn succes waren.

En dit is dan ook waar wij als hobbyisten naar toe moeten, goede waterkwaliteit en goed uitgebalanceerde voeding voor ons karpertje.

Veel hobbyisten vragen gericht naar de zuurkool. Heel Goed !!
hobbyisten krijgen door dat de melkzuurbacteriën een belangrijke rol spelen bij de vis.
Daarbij hebben ze het boek dan ook al goed bestudeerd.

Het recept dat wij U kunnen geven is als volgt.

100 gram bruine rijst, ook wel zilverrijst.
15 gram zuurkool.
1 Thee lepeltje knoflook

De zuurkool snijden we heel klein en voegen dit bij de rijst die aan de kook is gebracht. We koken dit geheel 12 minuten. Mocht er na de kook nog wat water over zijn mag deze er in blijven. ( belangrijke voedingstoffen )
Dit geheel laten we afkoelen naar +/- 15 graden.
Op het moment dat we het de vissen gaan voeren doen wij de knoflook poeder erbij.
Niet eerder.

Als het geheel te water gaat, krijgt u een olievlek over het water, dit wordt veroorzaakt door de zwavelverbindingen die in de knoflook en zuurkool zitten.
Heel belangrijk voor vis en filter, na een uurtje is deze weer verdwenen en vindt u me weer een lieve jongen.

Dit receptje doen wij in de regel 1 keer op de 14 dagen. Mits de temperatuur het toe laat.
( tot 7 a 8 graden )

Shinji gebruikte dit recept vaker om andere ingrediënten toe te voegen, en hier moet men denken dat een vis klaargemaakt werd voor de all Japan show.
Koolsoorten wordt veel gebruikt bij de Japanse kwekers tijdens de wintermaanden, heel gedoseerd in verfijnde recepten worden vissen klaar gestoomd voor de winter of de All Japan.

Wat me opviel in Japan was dat men hier wel erg specifiek te werk ging.
Zag de kweker potentie in de vis dan was het receptje beduidend anders dan vissen die klaar waren voor export.

We hebben meerdere kwekers eens gevraagd waarom men voor de buitenlandse hobbyisten niet eens wat standaard recepten vrijgaven zodat de hobbyist meer inzicht kreeg in de visie van een kweker, waar hij tenslotte toch zijn aankopen gedaan had.
Op zo’n vragen ( uiteraard tegen beter weten in ) krijgt men altijd een beleefd lachje.

Shinji vond dit in de regel ook geen verstandige vragen naar kwekers toe. Alleen al
uit respect voor zijn kweek vroeg men niet hoe hij zijn voedingen klaar maakte.
Men kon alleen maar gissen als je terplekke kwam en kon meekijken als men voeding aan het bereiden was. Zei de kweker dan iets dan was dat alleen maar lekker meegenomen.
Toch had ik hier altijd veel moeite mee. Mijn visie was dan toch altijd dat er voor de kweker een meerwaarde bij zat. Maar ja, men moest ook respect blijven houden op ieders mening.

Shinji was hier altijd stellig in, voeding, breekt of maakt de vis. En niet alleen in de groei of kleur, maar in het allerbelangrijkste de vitaliteit van de koi.
Vooral nu in deze tijd de herfst, hier gaat de vis een moeilijkere periode in. hoe beter de vis de winter in gaat, deste minder problemen in het voorjaar.
Gebruik deze periode om het boek vaker te lezen, u zult merken dat er nog een heleboel informatie in zit waar men te vaak te snel overheen leest.

Mocht u vragen hebben over de column of dergelijke dan stuur een mail naar info@shinji.nl

Ter attentie van Paul.

– Column 11 –

Melkzuurbacteriën

Voor veel mensen altijd een prachtige discussie, zeker als men begint hoe belangrijk ze wel allemaal niet zijn. Eindeloze discussies volgen. Naar ons toe komen dan ook geregeld de vragen van; hoe belangrijk zijn ze dan ook daadwerkelijk? Zijn ze wel belangrijk voor de vissen? En wat vinden jullie van de producten die op de markt zijn?
Ons verhaal is hier best duidelijk in.

Vanaf 1988 leerde ik van Shinji dat melkzuurbacteriën heel belangrijk zijn voor het onderhoud van de Nishikigoi.
Als je ze goed gebruikt hebben ze een groot aandeel voor de vitaliteit en de groei van de vis.
De kunst ligt hem hoe je ze gebruikt en zeker niet zonder beleid toevoegen.
Hierin ben ik altijd al stellig in, welk product je ook gebruik doe het met beleid, maak je ervaringen als je met nieuwe producten begint en doe het objectief. Schiet niet na 2 dagen het product naar de maan als men visueel niets ziet. Alles heeft tijd nodig.

Bij de vraag wat wij van de producten vinden die op de markt zijn kunnen we snel duidelijk in zijn. Ik heb ze zelf nooit gebruikt, doordat ik door Shinji het op een andere manier geleerd heb. ik zou zelf niet weten hoe de producten heten. We horen wel geregeld dat hobbyisten diverse producten gebruiken en er best tevreden mee zijn. Enkelingen weer niet.
Hier komt dan ook snel naar voren wat ik bedoel, ben objectief met een product dat men gebruikt.
Hobbyisten die een bepaald product goed vinden zullen door een eigen analyse gemerkt hebben dat er iets positief gebeurd met zijn vissen.
Voor mij is dit heel belangrijk, de hobbyist is heel bewust met producten bezig.
Vaak wordt ons dan ook nog gevraagd hoe men het beste kunt doseren. Dit weten we dan niet, puur door het feit dat we de producten niet gebruiken.
Hobbyisten die geregeld melkzuurbacteriën gebruiken zullen wel op een gegeven moment ook merken dat men niet altijd dezelfde dosering neemt.

Waarom? Daar mag de hobbyist nu eens zelf naar kijken. Wilt u graag onze visie horen kunt u ons even mailen naarinfo@shinji.nl

Een belangrijke stelling wil ik wel even kwijt.
Heb je zelf een objectieve ervaring met een bepaalt product gemaakt en je hebt er goede ervaring mee, blijf bij dat product. De vissen zijn goed gewend aan deze bacteriën en dragen het succes naar buiten waaruit blijkt dat de hobbyist tevreden is.

Veel gestelde vraag,

Paul, welke melkzuurbacteriën gebruiken jullie?
Zoals ik al in mijn boek had geschreven zijn er 2 heel belangrijk voor de vissen.
De lactobarcillus Bulgaricus ( staafvormig ) en de Streptococcus Thermophilus ( bolvormig )
Wij voegen deze uitsluitend via voeding naar onze vissen.

We gebruiken 3 producten hier heel gericht.

Wekelijks voeren we 1 keer per week magere yoghurt aan de vissen.
Waarom magere yoghurt ?
Dit product wat via de warenkeuringsdienst gewaarborgd word, zijn rijk aan beide melkzuurbacteriën.

Ze stimuleren de spijsvertering, ondersteunen de enzymen.
Heeft een heilzame werking op de darmwanden van de koi, en werk hier zeker preventief.

Daarbij gebruik ik het ook voor bepaalde voeding naar een lagere Ph waarde te krijgen, zodat er een betere spijsvertering plaats vindt . Voor complete uitleg verwijs ik jullie graag naar het boek.
Nishikigoi, de stille kracht van Shinji.

Het 2e product wat ik 1 keer per week gebruik is zuurkool ( alleen in de wintermaanden )
Deze gebruiken we in combinatie met bruinen rijst. ( zie boek )

Het 3e product is karnemelk, hierover geven we meer uitleg op gezette tijd. Daar dit alleen maar gebruikt wordt als er een bepaalde problematiek voorhanden is.

Bij alle 3 producten zijn beide melkzuurbacteriën hoogwaardig en ruim voldoende aanwezig. En gebruiken ze dan ook gedegen naarmate onze strategie verloopt.

De yoghurt gebruiken we het hele jaar door, ook in de wintermaanden. De melkzuurbacteriën zijn zowel goed voor de vissen als voor de filter, een hoge meerwaarde voor het mineraliserings proces.

Zoals je ziet heeft iedereen een visie over melkzuurbacteriën.
Ervaringen zul je dan ook altijd zelf moeten maken.

Gebruik zeker een logboek zodat je heel duidelijk kunt analyseren.
Voor mij was het een lang leerproces. Als eerste leerde ik hoe we de vitaliteit moesten waarborgen van de koi.
Melkzuurbacteriën hebben hierin een belangrijke functie, maar zeker niet meer dan 1 keer per week en alles met mate voeren, we houden zelf 10 ml aan per vis boven de 25 cm. Bij kleine tosai houden we 5 ml aan. Hier doen we dan ook nog vaak fruit doorheen.
Het probleem wat onze vissen hierbij krijgen is het feit dat ik het zelf ook lekker vind, dus tijdens het nuttige zullen ze met me moeten delen. Tja. Ook een koi heeft het af en toe niet makkelijk bij ons.

In de winter gebruiken we ook wel eens producten waar de koolhydraat inuline in zit.
Inuline zorgt voor een snellere en betere spijsvertering. Voor de wintermaanden een extra steuntje voor de enzymen die de spijsvertering nog voor de kiezen krijgen.
Zoals je ziet gebruik we steeds combinaties om de vitaliteit van de koi te waarborgen.

Zoals het een prachtige kunst is hoe de Japanse kwekers de Nishikigoi kweken, zo is het ook bij de kweker de kunst het juiste voer op de juiste periodes te brengen.

Dat geld zeker voor de vitaliteit. Groei en kleur moet hierin op de 2e plek komen. helaas gebeurd dit niet altijd.
De ervaring die ik zelf heb mogen maken, kan ik alleen maar bevestigen dat de melkzuurbacteriën een belangrijke functie hebben bij onze prachtige juweeltjes.

Gebruik het altijd met een goede visie vooraf.
Mocht je nog vragen hebben over deze column dan stuur een mail naar info@shinji.nl

Groetjes Paul.

– Column 12 –

Het tomaatje.

1 keer per week wordt met succes het tomaatje ingezet.
Vele discussies werden vergezeld met wetenschappelijke testen. Wat is nu die inbreng van de tomaat bij de vissen?
Shinji gebruikte de tomaat op de 6e dag van de voeding. Het schema was duidelijk, van maandag t/m zaterdag werd er gevoerd, terwijl de zondag de rustdag was omtrent de voeding. Deze dag werd gebruikt om evt. verversingen of andere activiteiten richting de vijver of filter te voldoen.

Het tomaatje werd als laatste op de zaterdag gevoerd.
Heel stellig ging ik in discussie en wilde er zeker het fijne van weten. Wat is nu toch die kracht van die tomaat. De uitleg die ik die dag kreeg werd ook nog eens bezegeld met een lekker bordje tomaten soep, die mijn moeder weer eens lekker voor toverde.

De tomaat staat bekend als een vrucht die rijk is aan antioxidanten.
Vrijenradicalen worden te lijf gegaan om de vis te behouden op enige ziektes.
Tevens wordt de lange darm goed gereinigd van evt. bacteriën en infecties.

Een kleine indicatie waar de tomaat hoog in scoorde tijdens de wetenschappelijke testen.

Het was nog al wat om het geheel allemaal te verwerken, en was dan ook druk bezig om een goede analyse te maken. Na een half uurtje en een bordje tomatensoep verder, wilde ik het notulenboekje al sluiten. Shinji begon hier eens lekker vrijuit te lachen.
Manneke, als je het over het tomaatje wilt hebben dan zul je het ook krijgen.

Beetje beduusd maakte ik het boekje weer open en staarde er eens lekker oplos.
We hebben het altijd over mineralen en vitamines.
De Bacteriën Booster die heel rijk is aan diverse planten met vele uitgebalanceerde functie, vertegenwoordigd ook diverse mineralen en vitamines die in de tomaat zitten.
De kracht van de booster ligt dan ook dat er hoogwaardige voeding via het water de vis bereikt. Zeker in de winter maanden en het voorjaar scoort hij hoog. Zeker door het feit dat er minder gevoerd wordt door de hobbyist

Zo nemen we Magnesium en Kalium, beide mineralen zijn broodnodig voor een sterk skelet van de vis. Daarbij dat beide mineralen zich goed ondersteunen versterken ze heel sterk de aanmaak van de spieren en de energie huishouding wordt hoog gecontinueerd.

De tomaat is ook nog het stofje fosfor rijk.
Hoe belangrijk is fosfor nu eigenlijk voor een vis?.
Wetenschappelijke testen lieten voor alle duidelijkheid heel gericht zien dat als er een te kort aan fosfor was, hier bloedarmoede om de hoek kwam kijken. Waardoor sterfte niet uitbleef.
Fosfor zorgt er voor dat de nodige stofwisselingen plaats vinden. BV de eiwitstofwisseling en koolhydraten.

Daarbij is de tomaat ook nog rijk aan het stofje “Lycopeen”.
Lycopeen ondersteund de aanval op de vrijradicalen.
Tevens valt hij onder de familie van de “Carotenoïde”, een kleurstof die nog ten goede komt bij het pigment van onze Juweeltjes.
Zoals je ziet gebeurd er nogal wat bij ons visje intern door zo’n vaak uitziend onschuldig tomaatje.
Je begrijpt dat er veel geschreven werd, om de kracht van de tomaat in beeld te krijgen.

Shinji, maakte me dan ook duidelijk dat we nog niet klaar waren en dat er ook nog heel belangrijke vitamines in het rode vruchtje zit.

We nemen eens de vitamine B6
Heel belangrijk bij de Nishikigoi, daar ons visje heel erg gemanipuleerd wordt heeft deze vitaminen een belangrijke waarde, een van de eigenschappen is dat deze co-enzym ondersteuning bied bij de vorming van het DNA en het RNA ( ziek boek 1 “de basis”. )
Tevens is het ook nog een ingrediënt voor de productie van bloed.
Zo zie je eens wat de B6 een hoge waarde heeft bij onze vissen.

De B1 en B2 vitamine vinden we ook in het tomaatje, en werken als een tweeling.
Gebroederlijk fungeren ze als co-enzymen en ondersteunen heel hoogwaardig de celstofwisseling.

Dan zit er nog genoeg vitamine A in ons tomaatje. Deze vitamine onderhoud sterk het huidweefsel en de celvorming. De Japanners gebruiken hier heel vaak de levertraan voor.
Deze is heel rijk aan vitamine A

Als laatste is vitamine C heel hoog aanwezig, bij ons karpetje doet de vitamine C belangrijk werk bij de aanmaak en onderhouden van de hemoglobine ( rode bloedlichaampjes )

Misschien krijgen jullie een indicatie omtrent de kracht van het tomaatje.
Shinji heeft aan 2 wetenschappelijke testen meegewerkt omtrent het tomaatje.
Een plantje dat toch zijn oorsprong kent uit het verre Amerika.

Een prachtig voorbeeld wat de natuur ons te bieden heeft, als men er maar gedegen naar zoek en zeker onderbouwd wordt door hele objectieve testen.

Heeft u vragen omtrent deze column dan kunt u deze mailen naar info@shinji.nl

Met vriendelijke groeten,

Paul

– Column 13 –

Voedingsleer

Vele vragen komen naar ons toe omtrent de voeding in het voorjaar, vaak is het dan ook moeilijk om alhier iedereen persoonlijk advies te geven doordat iedereen een andere situatie heeft.
Vele vissen komen uit een lange koude periode en hebben bij diverse hobbyisten een paar maanden geen voer genuttigd via het mondje.
Langzaam stijgt het water temperatuur naar de 10 graden. Voor vele hobbyisten een heilige temperatuur om weer eens met voeren te beginnen. Lees meer..

Verbeten wordt er in de emmer gekeken hoeveel korrelvoer nog aanwezig is. Vele hobbyisten stellen zich weer dezelfde vraag welk korrelvoer moet ik dit jaar eens nemen. Of blijven we bij hetzelfde voer.

Klanten vragen geregeld naar welk korrelvoer nu echt goed is.
Hier krijg je natuurlijk de definitie van de tekst ‘echt goed voer’.
Hebben we goed korrelvoer?, of kunnen we de vraag ook anders stellen ‘hebben we ook slecht korrelvoer’?.

De forums brengen de nodige discussies naar voren en iedereen heeft wel zijn verhaal bij of over het korrelvoer.

Zelf hebben we nu de nodige wetenschappelijke testen mogen meemaken en ingezien omtrent diverse ontwikkelingen van het korrelvoer.
Vaak zie je toch de algemene basis terug, omtrent de ingrediënten die verwerkt worden in de korrel. Bij elke samenstelling komt natuurlijk ook de kostprijs van een ingrediënt om de hoek kijken. Dit komt vaak niet ten goede voor de vissen.

Als we eens alles op een rij zetten wat de karper nodig heeft aan mineralen en vitamines dan kunnen we ook gedegen zoeken naar een goed korrelvoer waar we een gedegen gevoel bij hebben.

Wat is dit nu Paul, ‘een gedegen gevoel hebben’?
Een leuke vraag die ik jongsleden retour kreeg in een lezing.

Een gedegen gevoel.
Persoonlijk vind ik dit een situatie die je moet creëren na de nodige ervaringen die je maakt met je vissen.
Hoe reageert een vis bij nieuwe voeding?
Is de huidige korrel die ik nu voer toereikend voor mij visie die ik op dat moment draag?
Krijgen mijn vissen genoeg afwisseling in hun voedingspatroon?
Hou ik er genoeg rekening mee dat de karper een alleseter is?

Een kleine greep uit vragen die dan een gedegen rol spelen.
Een gevoel dat gecreëerd wordt, heeft dan ook veel te maken met het visuele aftasten van je juweeltjes.
Hoe gedragen de vissen zich bij koudere temperaturen?
Wat gebeurd er intern met vissen als het water warmer wordt?
Hoe beginnen de enzymen weer actiever te werken voor een hogere stofwisseling?

Wat we wel sterk merken bij hobbyisten is dat men vaak een stelling heeft. Die niet gedegen geanalyseerd wordt.
Sterker nog,”men ziet iets, denk er zich het zijne van, situatie wordt subjectief beoordeeld, en het gegeven is dan zo”.
Een complex zinnetje maar zeker even alle aandacht waard.

Wat bedoelen we hiermee, vaak kijken we niet verder naar het visje, snel hebben we een menig met de visie “dit is zo”’.
Vele die me kennen weten dan ook dat Paul de vraag stelt “is dit zo”.
Als een hobbyist zich dit afvraagt dan is hij al bewust bezig met zijn hobby en zeker goed omtrent de vitaliteit voor de visjes.

Vissen horen in Europa zeker 25 jaar oud te worden, en dit gebeurd gewoon weg niet. ‘Hoe kan dit dan’! wordt er vaak geroepen.

Dit is een vraag die ik meerdere keren bij de vakhandel en voer producenten neergelegd heb, wordt er op een lezing geroepen door een hobbyist.

Heel aandachtig luisterde ik naar zijn bevindingen die hem toegespeeld werden, wat me zelf erg opviel was de emotie die vrij kwam naarmate zijn verhaal vorderde.
Deze hobbyist werd gewoon kwaad door het feit dat hij geen duidelijk verhaal kreeg te horen.

Zelf werd ik er stil van, ik had nog nooit tijdens een lezing of dergelijke meegemaakt dat een hobbyist met de tranen in zijn ogen zo over zijn streep ging.

Wat me heel duidelijk werd na korte analyse was, dat er heel veel emotie en passie bij de hobbyisten, in het welzijn van de vissen heerst.
Hoe kon ik deze jongen op dat moment nog te woord staan.
Er is genoeg gedegen vakhandel die je dit goed kan uitleggen, en zeker ook producenten die gedegen heel bewust de koi op nummer 1 hebben staan.
De vraag die bij mij naar voren kwam was snel duidelijk, had deze hobbyist nou gewoon pech en had hij de verkeerde personen gevraagd, of is de kwaliteit van kennis over het welzijn van onze koi zo schrijnend dat dit gepaard gaat met dergelijke reacties.

De lezing kreeg op dat moment een hele andere wending, vanuit de groep kwam een discussie naar voren die zijn weerga niet kende.
Vele uitspraken laat ik maar in het midden, maar op het einde van de discussie vroeg ik aan alle aanwezige steeds met deze passie de hobby te benaderen. Hierdoor wordt je alleen maar sterker in je eigen visie, en deel je eigen visie met andere en probeer hier zeker een discussie van te maken. Zo leer je alleen maar.
Ben niet bang dat men iets verkeerds zegt of vraagt. Domme vragen bestaan niet, alleen maar domme antwoorden als men iets niet weet. Je krijgt meer respect bij je mede hobbyisten als men zegt dat men iets niet weet, dan dat je iets verteld wat totaal geen draagvlak heeft.
Als wij over voeding beginnen te praten is het dan ook vaak leuk hoe hobbyisten en vakhandel reageren, de gezichten spreken dan ook vaak boekdelen. Zeker als we richting fruit en groente gaan.
We krijgen dan ook vaak leuke teksten te horen van, dit groeit toch allemaal niet in de mudponds!
Hier begint dan ook vaak het verhaal, men denkt iets en dat is dan zo!
Nooit werd er gezegd dat dit in de mudponds groeit.

Andere tekst, in het wild komt de karper ook niet aan dergelijke vruchten.
Ook dit klopt, maar in de vrije natuur komt niet dergelijke Nishikigoi voor.

Lang verhaal kort te maken, de Nishikigoi is een prachtige gemanipuleerde karper, die in vele verschillende variëteiten gekweekt wordt .
Om deze variëteiten te kweken heb je diverse mineralen, vitamines, kruiden, koolhydraten, aminozuren, planten, verschillende algen, zeewier en diverse nodig.
Kwekers voeren allemaal met hun eigen voeding. Voeding waarhun eigen visie jarenlange ervaring de toon maakt.
Voeding die met veel passie en gedegen analyse tot stand is gekomen.
Elke visie werd steeds door ontwikkeld, en dat weer bij elke nieuwe broed die er plaats vind.

Hoe perfectioneer ik mijn nieuwe broed nog meer?
Een stellige vraag dat een kweker zich voordurend afvraagt.
Hij zal zijn antwoord niet alleen maar in het korrelvoer vinden.
Dat zou dan ook geweldig zijn geweest voor onze hobbyisten als dit zo was. Dan zouden de vissen buiten Japan om ook een hogere leeftijd krijgen, dan de gemiddelde 8 tot 12 jaar.
Kleuren en groei zouden weinig tot geen problemen opleveren, en dan ook niet zosnel meer achteruit gaan.

Als men er nuchter over nadenkt komt men hier ook zelf achter dat deze alleseter meerdere ingrediënten voor zijn keeltanden krijgt en nodig heeft.
Discussies die ik heel graag voer met korrelvoer producenten.

In September wordt een 2 jarige wettenschappelijke test afgesloten in Japan omtrent het effect van korrelvoer op onze vissen. Harde feiten zullen de revue passeren over de waarde van korrelvoer. Zodra we deze gegevens krijgen zullen we jullie deze zeker niet onthouden.

Let wel, er wordt op ons aardbolletje heel gedegen en goed korrelvoer geproduceerd.
Persoonlijk houd ik al ruim 30 jaar de voedingsmarkt in de gaten. Niets is belangrijker voor onze vissen dan de voeding. Voeding maakt je waterkwaliteit, voeding maakt de kracht van je Filter, voeding breng je vissen tot een bepaalde vitaliteit.
De grote vraag die je altijd moet bezig houden, op welk moment moet ik welke voeding plaatsen naar mijn collectief.
Wat bedoel je met collectief Paul, was een vraag tijdens een cursus.

Het collectief is het gehele plaatje waar je juweeltjes in zwemmen.
Het water, de filter, de vissen.
Alledrie facetten kunnen alleen maar goed functioneren als de juiste waardevolle voeding aanwezig is.
De voeding die je plaatst moet ook goed zijn voor je waterkwaliteit en filter. Zo heeft het belangrijke bioslib een hoge voedingswaarde voor de bacteriën ( mineraliseringsproces )

De vis eet niet alleen via het mondje, hij neemt ook de nodige voedingswaarde vanuit het water op.

Heeft u vragen of reactie omtrent de column dan stuur deze naar info@shinji.nl

Groetjes,
Paul

– Column 14 –

Water

De definitie van water ook wel H 2 O genoemd is een chemische verbinding van waterstof atomen en een zuurstof atoom.
Al het leven op de aarde bestaat groot deels uit en is afhankelijk van water.
Zo is de beschrijving als u het internet bezoekt.

Wat is eigenlijk ‘Water’ bij onze vissen?

Altijd een goede vraag die men eens bij de hobbyisten kan neerleggen.
Antwoorden variëren dan ook heel extreem.
Een standaard antwoord hebben we wel altijd van onze hobbyisten “ons water in de vijver is goed”.
Ik sluit dan ook altijd met de vraag “is dit zo”?
Wat is eigenlijk goed water?

Hobbyisten gaan dan heel snel over naar de waterwaardes.
Uiteraard een hele belangrijke situatie die zeker op orde moet zijn.
Standaard advies die we geven bij de Ph ligt bij ons tussen de 6 en 7,5
De Kh Waarde geven wij een standaard advies tussen de 5 – 8
De Gh Waarde krijgt bij ons het advies van 8 – 12

De huishouding van de nodige bacteriën zorgen ervoor dat het mineraliseringsproces en de nitrificatie op orde is zodat de waardes van ammoniak, ammonium en nitriet 0 zijn.

Om deze situatie te creëren is voor vele hobbyisten al een grote klus, tevens zal deze situatie ook nog gecontinueerd moeten blijven. Ons klimaatje gooit voor vele hobbyisten wel eens een streep door deze rekening heen. Zeker als men onder de 10m3 inhoud vijver zit.
Grotere schommelingen ( veel regen, zon, temperatuur en sneeuw ) krijgen dan vaak de overhand.

Vragen we verder bij de hobbyist dan krijgen we al heel snel te horen dat men praat over gezond water waar de vissen heel goed in vertoeven.

Het vervolg wordt dan vaak een zwaarder gesprek omdat de hobbyist niet verder kijk dan deze. Mededoor het feit dat andere informatie weinig tot niet in lectuur of dergelijke terug is te vinden.

Wat is gezond water voor een vis.?
Let op, we nemen het woordje vis weg en zetten hier het woordje “Karper”, neer.

Wat is gezond water voor een karper?

Ook hier wil ik weer even jullie aandacht

Wat hebben wij in de vijver rondzwemmen?
Juist correct, Japanse gemanipuleerde Nishikigoi ( gekleurde karper )
Zeker wil ik hier het woordje ‘Gemanipuleer’ naar voren halen.
Het is natuurlijk de hoog gewaardeerde kunst van de Japanse kweker die zijn haven tot een prachtige collectie weet te waarborgen. Hier gaan dan ook generatie kweken vooraf. Vele geheimen wat de families rijk zijn moeten borg staan voor sterkere bloedslijnen en variëteiten waar de toekomst in geborgen wordt.

Om een karper bepaalde eigenschappen mee te geven, bv voor de groei, kleur, vitaliteit
En vaak hun eigen afwijkende visie voor de tategoi die uitsluitend voor hun zelf zijn en blijven, krijgen op verschillende wijze voeding tot zich toe.

Vele hobbyisten denken dan ook, dat dit allemaal via het mondje gaat en dat daar het huidige korrelvoer dat op de markt toereikend is.
let wel, er zijn zeker hele goede korrelvoeren op de markt, maar zullen nooit toereikend zijn voor de kleur, groei, en vitaliteit zoals een Karper door het leven hoort te gaan.
Als belangrijkste vind ik de vitaliteit. Deze hoort met uitstek op nummer 1 te staan.

De groei zit er in de regel wel tot 70 cm gebeiteld via korrelvoer, maar zal erna zeker andere toevoegingen moeten krijgen om een grotere groei te krijgen.

De kleur is sowieso een heel ander verhaal “het kleurvoer” zoals we het in onze volksmond noemen, heeft in mijn inziens te weinig kracht. Uiteraard baseer ik dit op wetenschappelijke testen die wel hebben doorlopen en hebben ingezien vanuit Japan en Europa.

Goed kleurvoer continueert de huidige situatie zoals u de vis gekocht heeft.
Ondanks vele mindere kleurvoeren gaan de kleuren achteruit.
Vaak wordt dan snel met een vingertje naar de producenten gewezen.

Is dit dan correct vraag ik me wel eens af?

Beide antwoorden kunnen goed onderbouwd worden.
Ja, het lukt de hobbyisten niet met welk kleur korrelvoer dan ook om die geweldige Nishikigoi te krijgen die nog geheel moet groeien in hun eigen vijver.

De Japanse kwekers manipuleert de vissen met eigen recepten, kleuren worden tot de perfectie voldaan met toevoegingen waar die bepaalde kweek ( bloedslijn ) op reageert.

Nee, je kunt het de ‘goede’ voerproducenten niet aanrekenen dat de kleuren minder worden
Ze kunnen niet anticiperen met hun kleurvoer op elke bloedslijn die op de markt is.
Hun korrelvoer bezitten wel goede ingrediënten die de continuïteit van diverse goede bloedslijnen waarborgen, maar zal bij ouderdom toch achteruit gaan in zijn kleur.

Om dit terug te koppelen naar het water, gaf Shinji me altijd een goede definitie omtrent voeding. Voeding die richting het mondje gaat moet goed zijn voor de vis, het water en de filter.
Schiet een voer producent niet steeds af als het water kleur na dat er een bepaalde korrel richting de vis is geweest. Je mag je dan eigenlijk zelf bij de kraag pakken, en het advies om eens na je filter te kijken of deze toereikend is. Uiteraard willen ze allemaal helder water, want tenslotte moeten we ook onze vissen zien. Standaard stelling van de hobbyist.

We hebben altijd onze bedenkingen als het om water gaat en zeker zullen de nodige columns nog volgen.
Shinji, maakte me snel duidelijk dat water een godsgeschenk is. Niet alleen maar omdat er anders geen vissen waren. maar de vissen hebben eigenschappen, dat ze uit het water voeding kunnen pakken.
Water mag geen complexe materie zijn waar een hobbyist, maar water moet een bijdrage leveren om bepaalde voeding bij de vis te krijgen.

“water moet als hulpstuk dienen om bepaalde gerichte voeding bij de vis te krijgen”.

En als men hier eens heel gericht naar gaat kijken komt men snel tot de conclusie dat men via het water veel belangrijke ingrediënten bij de vis kan krijgen. Zeker in de fase als de temperatuur een grote rol gaat spelen.

Voorbeeld,

De vis maakt gemiddeld 1% bloed per dag aan en heeft daar bepaalde ingrediënten voor nodig, in de wintermaanden wordt er via het mondje weinig tot niet gevoerd. Bij sommige hobbyisten wel tot 3 maanden niet.
Hoe moet de vis dan aan de nodige ingrediënten komen.
Shin, maakte me dan snel duidelijk dat het water je verlengstuk is voor de vis.

Wat doen we in Japan?
Ons water wordt het hele jaar door bij gevoed, naarmate de bloedslijn de behoefde heeft om aan zijn gewenste resultaat de komen. en geloof me Paul ook daar gaat vaak nog iets fout.

Shinji had een eigen definitie omtrent water
Water is voeding en zuurstof voor de Nishikigoi
Waar goede voeding en zuurstof is, is groei en leven.
Gebruik de natuur in zijn waarde en respecteer de tijd die de natuur altijd nodig heeft.
Waarde, normen en respect is dan ook het draagvlak omtrent je water.
Water is leven, voed het dan ook in waarde zodat de Nishikigoi zijn hoge vitaliteit krijgt en kan continueren.
Je water voeden doe je het hele jaar door en kan op verschillende wijze voldaan worden.
Blijf hier ook altijd eerlijk in, voordat men iets toevoegt aan het water, laat je overtuigen waarom dit goed is voor de vissen. Die eerlijkheid vind je altijd terug bij de goede gerichte producten en de vissen verdienen het.

 – Column 15 –

Water

De definitie van water ook wel H 2 O genoemd is een chemische verbinding van waterstof atomen en een zuurstof atoom.
Al het leven op de aarde bestaat groot deels uit en is afhankelijk van water.
Zo is de beschrijving als u het internet bezoekt.

Wat is eigenlijk ‘Water’ bij onze vissen?

Altijd een goede vraag die men eens bij de hobbyisten kan neerleggen.
Antwoorden variëren dan ook heel extreem.
Een standaard antwoord hebben we wel altijd van onze hobbyisten “ons water in de vijver is goed”.
Ik sluit dan ook altijd met de vraag “is dit zo”?
Wat is eigenlijk goed water?

Hobbyisten gaan dan heel snel over naar de waterwaardes.
Uiteraard een hele belangrijke situatie die zeker op orde moet zijn.
Standaard advies die we geven bij de Ph ligt bij ons tussen de 6 en 7,5
De Kh Waarde geven wij een standaard advies tussen de 5 – 8
De Gh Waarde krijgt bij ons het advies van 8 – 12

De huishouding van de nodige bacteriën zorgen ervoor dat het mineraliseringsproces en de nitrificatie op orde is zodat de waardes van ammoniak, ammonium en nitriet 0 zijn.

Om deze situatie te creëren is voor vele hobbyisten al een grote klus, tevens zal deze situatie ook nog gecontinueerd moeten blijven. Ons klimaatje gooit voor vele hobbyisten wel eens een streep door deze rekening heen. Zeker als men onder de 10m3 inhoud vijver zit.
Grotere schommelingen ( veel regen, zon, temperatuur en sneeuw ) krijgen dan vaak de overhand.

Vragen we verder bij de hobbyist dan krijgen we al heel snel te horen dat men praat over gezond water waar de vissen heel goed in vertoeven.

Het vervolg wordt dan vaak een zwaarder gesprek omdat de hobbyist niet verder kijk dan deze. Mededoor het feit dat andere informatie weinig tot niet in lectuur of dergelijke terug is te vinden.

Wat is gezond water voor een vis.?
Let op, we nemen het woordje vis weg en zetten hier het woordje “Karper”, neer.

Wat is gezond water voor een karper?

Ook hier wil ik weer even jullie aandacht

Wat hebben wij in de vijver rondzwemmen?
Juist correct, Japanse gemanipuleerde Nishikigoi ( gekleurde karper )
Zeker wil ik hier het woordje ‘Gemanipuleer’ naar voren halen.
Het is natuurlijk de hoog gewaardeerde kunst van de Japanse kweker die zijn haven tot een prachtige collectie weet te waarborgen. Hier gaan dan ook generatie kweken vooraf. Vele geheimen wat de families rijk zijn moeten borg staan voor sterkere bloedslijnen en variëteiten waar de toekomst in geborgen wordt.

Om een karper bepaalde eigenschappen mee te geven, bv voor de groei, kleur, vitaliteit
En vaak hun eigen afwijkende visie voor de tategoi die uitsluitend voor hun zelf zijn en blijven, krijgen op verschillende wijze voeding tot zich toe.

Vele hobbyisten denken dan ook, dat dit allemaal via het mondje gaat en dat daar het huidige korrelvoer dat op de markt toereikend is.
let wel, er zijn zeker hele goede korrelvoeren op de markt, maar zullen nooit toereikend zijn voor de kleur, groei, en vitaliteit zoals een Karper door het leven hoort te gaan.
Als belangrijkste vind ik de vitaliteit. Deze hoort met uitstek op nummer 1 te staan.

De groei zit er in de regel wel tot 70 cm gebeiteld via korrelvoer, maar zal erna zeker andere toevoegingen moeten krijgen om een grotere groei te krijgen.

De kleur is sowieso een heel ander verhaal “het kleurvoer” zoals we het in onze volksmond noemen, heeft in mijn inziens te weinig kracht. Uiteraard baseer ik dit op wetenschappelijke testen die wel hebben doorlopen en hebben ingezien vanuit Japan en Europa.

Goed kleurvoer continueert de huidige situatie zoals u de vis gekocht heeft.
Ondanks vele mindere kleurvoeren gaan de kleuren achteruit.
Vaak wordt dan snel met een vingertje naar de producenten gewezen.

Is dit dan correct vraag ik me wel eens af?

Beide antwoorden kunnen goed onderbouwd worden.
Ja, het lukt de hobbyisten niet met welk kleur korrelvoer dan ook om die geweldige Nishikigoi te krijgen die nog geheel moet groeien in hun eigen vijver.

De Japanse kwekers manipuleert de vissen met eigen recepten, kleuren worden tot de perfectie voldaan met toevoegingen waar die bepaalde kweek ( bloedslijn ) op reageert.

Nee, je kunt het de ‘goede’ voerproducenten niet aanrekenen dat de kleuren minder worden
Ze kunnen niet anticiperen met hun kleurvoer op elke bloedslijn die op de markt is.
Hun korrelvoer bezitten wel goede ingrediënten die de continuïteit van diverse goede bloedslijnen waarborgen, maar zal bij ouderdom toch achteruit gaan in zijn kleur.

Om dit terug te koppelen naar het water, gaf Shinji me altijd een goede definitie omtrent voeding. Voeding die richting het mondje gaat moet goed zijn voor de vis, het water en de filter.
Schiet een voer producent niet steeds af als het water kleur na dat er een bepaalde korrel richting de vis is geweest. Je mag je dan eigenlijk zelf bij de kraag pakken, en het advies om eens na je filter te kijken of deze toereikend is. Uiteraard willen ze allemaal helder water, want tenslotte moeten we ook onze vissen zien. Standaard stelling van de hobbyist.

We hebben altijd onze bedenkingen als het om water gaat en zeker zullen de nodige columns nog volgen.
Shinji, maakte me snel duidelijk dat water een godsgeschenk is. Niet alleen maar omdat er anders geen vissen waren. maar de vissen hebben eigenschappen, dat ze uit het water voeding kunnen pakken.
Water mag geen complexe materie zijn waar een hobbyist, maar water moet een bijdrage leveren om bepaalde voeding bij de vis te krijgen.

“water moet als hulpstuk dienen om bepaalde gerichte voeding bij de vis te krijgen”.

En als men hier eens heel gericht naar gaat kijken komt men snel tot de conclusie dat men via het water veel belangrijke ingrediënten bij de vis kan krijgen. Zeker in de fase als de temperatuur een grote rol gaat spelen.

Voorbeeld,

De vis maakt gemiddeld 1% bloed per dag aan en heeft daar bepaalde ingrediënten voor nodig, in de wintermaanden wordt er via het mondje weinig tot niet gevoerd. Bij sommige hobbyisten wel tot 3 maanden niet.
Hoe moet de vis dan aan de nodige ingrediënten komen.
Shin, maakte me dan snel duidelijk dat het water je verlengstuk is voor de vis.

Wat doen we in Japan?
Ons water wordt het hele jaar door bij gevoed, naarmate de bloedslijn de behoefde heeft om aan zijn gewenste resultaat de komen. en geloof me Paul ook daar gaat vaak nog iets fout.

Shinji had een eigen definitie omtrent water
Water is voeding en zuurstof voor de Nishikigoi
Waar goede voeding en zuurstof is, is groei en leven.
Gebruik de natuur in zijn waarde en respecteer de tijd die de natuur altijd nodig heeft.
Waarde, normen en respect is dan ook het draagvlak omtrent je water.
Water is leven, voed het dan ook in waarde zodat de Nishikigoi zijn hoge vitaliteit krijgt en kan continueren.
Je water voeden doe je het hele jaar door en kan op verschillende wijze voldaan worden.
Blijf hier ook altijd eerlijk in, voordat men iets toevoegt aan het water, laat je overtuigen waarom dit goed is voor de vissen. Die eerlijkheid vind je altijd terug bij de goede gerichte producten en de vissen verdienen het.